A fi sau a nu fi prof?


După cum deja se observă pe blog, îmi place să abordez subiecte variate și persoane diferite ca perspectivă, experiență și nu în ultimul rând, ca și caracter. Uitându-mă la statisticile blogului, am văzut că audiența între 16-24 de ani a fost foarte interesată de interviul luat Danei de la Tea-cher D, despre experiența din învățământul primar și piedicile întâlnite.

.. tobele, vă rog..!!

Așa că precum Alice în Țara Minunilor, am pornit prin gaura iepurelui în căutarea unui nou personaj. Am trecut prin tărâmuri ciudate, am luat o fărâmă din pâinea lui Shakespeare și am ajuns la Cluj, un oraș cu oameni faini și ritm molcolm.

De fapt, acțiunea ar trebui să aibă loc în 2015 dar mergem pe repede înainte (pe trecerea de pietoni) ca la Galați, și vă spun că persoana căreia i-am luat interviul se numește Anatolie Cosciug. Un om cu o vastă experiență în studille de migrație și nu numai, un om pe care l-am întânit în cadrul unui proiect Erasmus ce a avut loc la Cluj. O experiență mișto la care orice student ar trebui să se înscrie și să participe măcar o dată în viață.

Blogulcăutat: Bună Anatolie, mă bucur că mi-ai acceptat invitația. Parcă ai mai încărunțit de când ne-am văzut ultima oară sau mi se pare mie? 🙂

(după 15 minute de pregătire)

Anatolie Cosciug: (râde) Nu se pune că am întârziat căci am anunțat înainte, mulțumesc de invitație. Nu am îmbătrânit ci lumina este de vină. 😀

Blogulcăutat: Cum te-a găsit pandemia?

Anatolie Cosciug: Eram în vacanță în Spania când a lovit pandemia dar am avut noroc că nu am rămas blocați acolo și ne-am putut reîntoarce în România. Trăim niște vremuri interesante.

Blogulcăutat: Am văzut că ai studiat în Germania, de ce ai ales să continui acolo?

Anatolie Cosciug: De fapt, Germania m-a ales pe mine, nu viceversa. Am aplicat la un proiect de cercetare și m-au acceptat.Până la urmă alegi o instituție de învățământ pentru ce beneficii ți se oferă și ce perpective ai la terminarea acesteia. În ceea ce privește beneficiile unui student, depinde foarte mult de stilul democratic al țării, adică ce oportunități ai pentru granturi și burse. Îmi aduc aminte că colegii mei masteranzi cu copii, aveau beneficiul de a-și lăsa copiii la creșă și de asemenea existau beneficii pentru copiii cu handicap.

Blogulcăutat: Ce domeniu ai studiat?

Anatolie Cosciug: (hehe) Am cochetat cu mai multe domenii. Am facut licența in științe politce la FSPAC iar în anul 2 am început în paralel, licența in comunicare și relații publice tot la FSPAC. Iar apoi am continuat cu master in Științe politice la FSPAC și în paralel master în Gender studies (cu bursă Erasmus) la CEU în Budapesta. Mi-a plăcut foarte mult că am putut putut să mă axez pe cercetare dar și faptul că am putut practica predatul.

Blogulcăutat: De ce ai ales domeniul învățământului?

Anatolie Cosciug: Întotdeauna mi s-a părut că oamenii învățați sunt acolo, iar când am început să mă avânt în junglă, mi-a plăcut și am continuat.

Blogulcăutat: Cum ți se pare învățământul online?

Anatolie Cosciug: Conform statisticilor, multe persoane s-au reîntors la învățat pentru că este mai accesibil. Personal, cred că învățământul online este mult mai inclusiv.

Blogulcăutat: Care sunt calitățile importante ale unui profesor?

Anatolie Cosciug: Este foarte important să ai răbdare și apoi să faci studentul să înțeleagă că tu ca profesor îi oferi o direcție, dar că singur trebuie să rezolve puzzle-ul. Este ca atunci când te duci în drumeție, ți se dă o busolă și trebuie să înveți să te ghidezi după punctele cardinale.

Blogulcăutat: Dacă aș lua un interviu studenților tăi, ce feedback mi-ar da?

Anatolie Cosciug: (râde) Ar spune că sunt un prof pisălog. Le dau teme în fiecare săptămână și le corectez la sânge.

Blogulcăutat: Dacă ar trebui să scrii o autobiografie, ce ai spune despre tine?

Anatolie Cosciug: Asta este o întrebare dificilă, hmm, aș spune că sunt un introvert,de meserie sociolog pasionat de migrație.

Blogulcăutat: Cu ce proiecte te ocupi la momentul actual?

Anatolie Cosciug: Lucrez la un proiect de cercetare ‘Indexul Integrării Imigranților în România – IIIR’ * pe modelul existent în UK, un observator de migrație. De asemenea, lucrez la transformarea unui van în caravană ca să cutreier țara.

*Pentru mai multe detalii în legătură cu proiectul, puteți accesa linkul de aici.

Blogulcăutat: Cum te vezi peste 5 ani? Ce planuri de viitor ai?

Anatolie Cosciug: Am niște direcții, nu o țintă la momentul actual. Nu îmi place să îmi fac planuri, o să vedem ce ne rezervă viitorul.

Blogulcăutat: Ce faci în timpul liber? Care sunt hobby-urile tale?

Anatolie Cosciug: Fac mult sport, alerg la maratoane, citesc și multe drumeții. Mi se pare o o formă de relaxare ideală de a descoperi locuri și oameni. De asemenea. am devenit vegetarian de aproape un an de zile.

Blogulcăutat: Gânduri pentru viitorii studenți?

Anatolie Cosciug: Think outside the box! Este important să pornești la drum cu o minte deschisă și o perspectivă. Mi-ar fi plăcut să fi citit mai mult și să fi dat mai multă atenție limbilor straine, în special limbii engleze. Este modul de comunicare universal și este limba în care se scriu majoritatea lucrărilor, articolelor etc.

Lasă-ți amprenta aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.