Un an de când sunt șofer


Acum 2 zile în trafic.

‘Mama ta(varianta cenzurată) nu te-a învățat să semnalizezi sau semnalizarea nu are ulei îndeajuns?”

sau

”Uite o tută care își face machiajul în mașină la 8 dimineața, și uite așa se naște conceptul că femeile sunt dezastru la șofat.”

Astea sunt doar câteva cazuri din traficul din UK. Nu am crezut vreoadată că o să conduc dar uite-mă aici după 1 an și un pic.

Sunt două categorii de oameni care se apucă de condus: cei care sunt pasionați de condus și cei care au nevoie de mașină.

Eu m-am încadrat în categoria celor care aveau nevoie de mașină așa că am învățat din necesitate.

În UK poți să alegi să aplici pentru mașină automată sau manuală. Singura diferență este că dacă optezi pentru automată nu ai voie să conduci manuală așa că uite-mă într-un Peugeot 406 din 2018 diesel.

Mașina era manuală la școala de șoferi iar mașina de acasă este automată și mi-am confuzat creierul și reflexele. Îmi lua 10-15 minute să fac tranziția de la 2 pedale la 3 pedale și viceversa.

O chestie foarte mișto în UK este faptul că poți aplica pentru Provisional driving licence, adică poți conduce cât timp faci școala de șoferi supravegheat de un șofer care deja 3 ani de permis fără puncte de penalizare.

Primele lecții au fost oribile pentru mine pentru că nu aveam încredere în mine nici negru sub unghie și mi-a fost greu să înțeleg combinația ambreiaj schimbat viteze frână.

Am avut noroc de un instructor englez foarte calm ( calmitatea aia era nesfârșită) care mi-a suportat ieșirile și frustrările dar și faptul că mi-am dorit să renunț de vreo 5 ori și de fiecare dată mi-a dat argumente pro și contra și mă convingea să continui.

Ca să te apuci de școala de șoferi în UK trebuie să aplici pentru un Provisional driving licence, apoi să dai examenul teoretic și apoi să faci practică.

Examenul teoretic a fost ușor, am învățat cu 2 zile înainte de examen. Examenul este pe calculator și ți se dă răspunsul pe loc.

Nu sunt așa multe semne de circulație iar regulile nu sunt așa multe precum în România (din câte am înțeles de fellow drivers) dar legislația engleză are ceva în plus: hazardurile sau hazards.

Ce sunt hazardurile?

Conform safedrivingforlife.info A developing hazard is something that would cause you to take action, like changing speed or direction. ‘

Adică pe înțelesul tuturor cât timp îți ia să reacționezi și să faci o decizie corectă în cazul în care trebuie să pui frână de urgență, să eviți un obstacol sau să controlezi mașina în cazul unei coliziuni.

Nu este greu dar, trebuie să fii foarte atent și să fii o persoană reactivă în viața de zi cu zi.

Un lucru important pe care l-am învățat la școala de șoferi este că trebuie să îți planifici ahead itinerariul ca să șii ce decizii să iei în trafic. Chiar și acum îi dau dreptate instructorului când mă blochez în trafic știind că mai sunt și alte alternative.

Am avut orele de condus în timpul săptămânii când aveam pauza la muncă. Nu a fost ușor să jonglezi cu munca și condusul dar a fost posibil.

Cu 2 ore înainte de examen am avut o ședință de șofat cu instructorul și am fost pe traseul cel mai popular de examen. Mi-a dat ultimele sfaturi, mi-a zis să am răbdare și să nu mă grăbesc.

Apoi am mers împreună în sala de așteptare. Când îți confirmi prezența în sala de așteptare, poți să alegi ca instructorul să te aștepte ca în cazul în care pici, examinatorul să îi explice instructorului unde mai ai de lucrat. Ceea ce mi s-a părut super, indiferent de rezultat, instructorul este acolo!

În sala de așteptare a trebuit să îmi aștept examinatorul. Odată examinatorul venit a trebui să îi confirm niște date, să îi dau permisul provizoriu, dovada că am trecut examenul teoretic și apoi am început condusul.

Examinatorul a fost foarte drăguț căci eram super emoționată și a fost uman explicându-mi că nu se așteaptă să conduc precum un pro ci să conduc cu atenție. Apoi a continuat cu small talk, întrebându-mă unde lucrez, ce hobby-uri am și unde mă duc în vacanță.

M-am calmat și am mers mult mai lejer și fără emoții.

Examenul a durat 40 de minute și am fost pe diferite trasee precum country roads, sens giratoriu dublu, drum prin oraș, un sens giratoriu foarte tricky unde se pică foarte des, o parcare cu fața iar apoi înapoi la centrul de examinare.

sursă Google: sensul giratoriu tricky

Ca să treci examenul de condus trebuie să ai până în 15 greșeli minore și nicio greșeală majoră. Eu am trecut cu 5 greșeli minore.

Nu mi-a venit să cred.

Școala de șoferi a durat 9 luni de zile iar costul total a fost în jur de £1500 de lire incluzând taxa de Provisional driving licence, taxa de înscriere pentru examenul scris + examenul de condus și orele de condus.

Și uite-mă aici după un an și un pic, stând în trafic și observând fiecare greșeală pe care o fac șoferii.

Lasă-ți amprenta aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.