#trip tip: Egipt


Mă chinui să scriu articolul din anul 2018 când am fost într-o locație văzută pe Discovery, în reportajele despre cultură și mumii. Egiptul, un loc al extremelor, plin de mistere și istorie.

Nefertiti Speaks:
Sands of time released my ancient image
to awaken you to the artistry and splendour
of Egypt’s Camelot
” ― Ramon Ravenswood, Icons Speak

Vremea în UK nu îți permite să te bucuri de o vară cu multe zile senine. Dacă ești norocos și ajungi într-un an atipic, ai parte de 3 luni de soare stretched spre 4 luni, cu puține zile ploioase și multe zile de plajă. Dar este pot luck, norocul îți poate surâde sau nu. Așa se întâmplă anul ăsta (2020), un an friguros cu furtuni oribile și o pandemie isterică.

Majoritatea prietenilor mei, stabiliți în UK de ceva timp, își plănuiesc minim o vacanță în România și o vacanță într-o zonă caldă. Vremea nestatornică te face să tânjești după vremea frumoasă, imediat ce se termină Crăciunul.

Am ales Egiptul pentru că întotdeauna am fost fascinată de istorie, piramide și povestea frumaosei Cleopatra.

Am fost la o agenție de turism, ne-am luat vacanța pentru o săptămână în Iunie 2018.

ZBORUL

Cu vreo 2-3 luni înainte se anunța o zonă conflictuală Iordan/ Istrael iar cuplul cu care trebuia să mergem ne-a anunțat că nu mai merge din cauza unei situații în familie. Am șovăit mult timp și chiar credeam că nu mai mergem dar în final ne-am luat inima în dinți.

Am zburat din Birmingham și zborul a durat 5 ore.

Când am ajuns în în aeroport în Marsa Alam, ne-a izbit diferența de temperatură. În UK erau în jur de 24 de grade (după amiaza) iar când am aterizat în Egipt erau 32 de grade la ora 11 seara. Puteam palpa căldura la cât de sufocantă era.

VIZA + TRANSFER

Aeroportul din Marsa Alam este foarte micuț, cu câteva hangare disponibile. Imaginează-ți un punct luminos înconjurat de întuneric și mult deșert. Parcă nu prea îți vine să crezi, eh?

Pachetul de vacanță pe care îl achiziționasem includea transferul de la aeroport și trebuia să ne întâlnim cu reprezentanții companiei. De asemenea a trebuit să ne luăm viza din Egipt care a costat £25 fiecare pentru 6 luni. A small price to pay for an awesome holiday, right?

Hotelul la care eram cazați era la o oră distanță de hotel de mers cu autobuzul. Am crezut că în România traficul este oribil dar în Egipt regulile sunt făcute ca să fie … ignorate.

Am crezut că nu mai ajungem întregi la destinație. Drumul nu avea străzi pavate ci drumuri de țară, fără lumini. Șoferul făcea flash-uri la mașinile din sensul opus, cu câțiva metri înainte, iar apoi oprea farurile. Dacă nu era nimeni pe stradă, autobuzul merge pe sens opus, iar limitatoarele de viteză erau luate cu 70 mile pe oră. Iar eu mă chinui să iau speed bump-urile cu precizie..

HOTEL

Hotelul în care am stat se numește Utopia Beach Club și arată exact ca în poze. Ce m-a lăsat fără cuvinte a fost diferența dintre wealth și poor. Ca să ajungi la hotel treci prin multe sătuce/ orășele rupte din era comunismului. Iar complexul de hoteluri este precum un miraj în mijlocul pustietății.

Am fost întâmpinați cu un prosop umezit să ne răcorim și cu un late snack + fructe proaspete.

Camera a fost foarte spațioasă cu vedere la piscină și foarte curată. Aerul condiționat a fost non- stop căci aerul devenea irespirabil la cât de cald era.

MÂNCAREA

Vacanța a fost all inclusive și aveam mesele principale asigurate și snack-urile dintre mese.

Mâncarea a fost genială, dulciurile erau pregătite în aceeași zi căci căldura altera imediat preparatele.

În fiecare zi am avut meniuri diferite, carne cât curpinde și fructe în abundență.

Religia predominantă în Egipt este musulmană iar când am ajuns la resort ne-am dat seama că este Ramadanul, echivalentul postului negru în credința creștină.

Mâncarea era din abundență peste tot dar cei care lucrau acolo nu aveau voie să mănânce conform religiei. M-am simțit ciudat având în vedere cât food waste se făcea după ce se încheiau mesele.

CE AM VIZITAT?

Mi-am dorit foarte mult să merg să văd piramidele și Sfinxul dar în perioada aia, nu se permiteau zboruri directe spre Cairo. (*conflict politic între Cairo și UK)

În schimb am fost și am vizitat Valea Regilor, Valea Reginelor, Templul din Karnak și am fost cu barca pe Nil.

Drumul până în Karnak a durat 6 ore (doar dus), fără internet într-un autobuz plin de polonezi și nemți, excepție făcând noi și un cuplu de englezi.

A fost amuzant când transalatorul a întrebat dacă ‘ do you speak Russian?’ și a continuat un dialog în rusă pe care nici până în ziua de azi nu l-am înțeles.

Drumul este presărat cu multe puncte de verificare, cu soldați înarmați cu AK47 și nu numai.

În Iunie nu este recomandat să mergi căci este extrem de cald afară, adică 48 de grade căldură. Dar noi ne-am aventurat în Valea Regilor/Reginelor și am văzut unde sunt vechile sarcofage ale faraonilor. A meritat căldura înăbușitoare!

Mi-a plăcut foarte mult Templul din Karnak dar căldura devenea insuportabilă. Am văzut ruine ale mărețului Egipt și cât de impunătoare erau structurile dedicate zeităților.

OAMENII

Oamenii sunt foarte faini și mărinimoși. Oameni care îți sar imediat în ajutor deși engleza lor este foarte stâlcită.

Un mare minus este faptul că te șicanează constant cu bacșișul. Nu este un gest opțional ci este manadatory.

Nu contează dacă ți se aduce mâncarea la masă, ți se aduce bagajul sau se face transferul la aeroport. Bacșișul este literă de lege.

ÎN CONCLUZIE

M-aș mai întoarce? CLAR, dar aș veni într-un grup mai mare de prieteni și aș veni în perioada Decembrie- Aprilie ca să fie un aer mai respirabil.

Mi-aș dori să pot vizita piramidele, Sfinxul și să ajung în Maroc.

Lasă-ți amprenta aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.